Ainaki sellasii menestyspaineita on ehkä etenki ammatillisesti. Pitäs olla kunnianhimoo ja draivia. Olla johtamassa ja pyrkimäs eteenpäin. Ehkä se tulee eniten tuolta bisneksestä, mutta ulottuu nykyää myös laajemmalle. Et esim. duunariammattii päätyminen on jotenki tyhmää tai on huonompi, jos ei pyri jotenki menestyy.
Ajatuksista voi muodostua haitallisia ajatusmalleja
Haitalliset ajatusmallit voivat muotoutua salakavalasti vuosien varrella. Muiden yksittäiset kommentit tai ikävä palaute saattavat jäädä kummittelemaan mieleen ja saada suuret mittasuhteet ajatuksissamme. Lapsuuden ja nuoruuden kokemuksilla sekä läheisten ihmistemme toiminnalla on myös suuri vaikutus joidenkin haitallisten ajatusmallien syntymiseen. Myös omat epäonnistumisemme tai ylitulkintamme tilanteista voiva synnyttää haitallisia ajatusansoja.
Esimerkikin mukaisesti muiden odotuksista voi ajan myötä tulla haitallisia ajatusmalleja, jotka yleistävät miehiin kohdistuvia vaatimuksia ja ruokkivat kielteistä sisäistä puhetta. Muita haitallisia ajatusmalleja ovat mm. joko-tai-ajattelu, ajatusten lukeminen tai itsensä syyttäminen.
Tunnista ainakin nämä!
Opettelemalla tunnistamaan haitallisia ajatuksiasi, avautuu mahdollisuus niiden kanssa työskentelyyn. Opettelemalla kyseenalaistamaan ajatusmallejasi, voit löytää toisenlaisia näkökulmia ja vähentää näin haitallisten ajatusten valtaa elämässä. Tarkoituksena ei ole välttää kielteisiä ajatuksia, vaan oppia tunnistamaan haitallisia ajatusmalleja ja estää niiden vahingollinen vaikutus elämässä. Seuraavaksi käymme läpi esimerkkejä haitallisista ajatusmalleista.
-
Kielteinen sisäinen puhe
Ajattelet kielteisesti itsestäsi, asioista ja toisista ihmisistä suhteessa itseesi.
Arvostelet, mitätöit, vähättelet.Esimerkiksi: “Kaikki opiskelukaverini ovat paljon parempia tässä kuin minä.”
Yleistäminen
Teet kielteisiä yleistyksiä.
Käytät sanoja: aina, kaikki, koko ajan, ei koskaan, ikinä, joka kerta, ei mikäänEsimerkiksi: “Kukaan ei pidä minusta.”
Joko–tai-ajattelu
Uskot vain äärivaihtoehtoihin.
Ajattelet mustavalkoisesti “kaikki tai ei mitään”.Esimerkiksi: hyvä – paha, tyhmä – viisas, täydellinen – täysin epäonnistunut
Negatiivinen ennustaminen
Ajattelet, että tulevaisuuteen voi nähdä ja se näyttää huonolta.
Uskot perinnöllisyystekijöiden tai kasvatuksen ennustavan tulevia tapahtumia.Esimerkiksi: “Meidän perheessä kaikki ovat tällaisia; en minäkään tule koskaan onnistumaan tässä.”
Ajatusten lukeminen
Luulet tietäväsi, mitä muut ajattelevat sinusta. Ajattelet toisten tietävän, mitä itse toivot, haluat tai odotat. Esimerkiksi: “Tuo varmasti ajattelee, että minä en pysty tähän.”
Pitäisi–täytyisi
Kerrot itsellesi, että pitäisi tai täytyisi tehdä jotain tai olla jotain muuta kuin olet. Tästä voi seurata syyllisyyden ja saamattomuuden tunteita tai kontrolloitu, harmistunut olo. Esimerkiksi: “Minun pitäisi suoriutua kaikista opintojaksoista erinomaisesti, vaikka en millään jaksaisi.”
Liioittelu
Liioittelet ongelmia ja niistä aiheutuvia vahinkoja. Vähättelet omia ratkaisutaitojasi.
Esimerkiksi: “Minä en varmasti koskaan tule valmistumaan tai saamaan oman alani työtä.”
Leimaaminen
Ihminen leimataan sen sijaan, että hänet nähtäisiin sellaisena kuin hän on. Voit leimata itsesi, toisen ihmisen tai asian. • Leimoista tulee helposti itseään toteuttavia ennusteita. Esimerkiksi: “Sinä olet auttavainen.” -leima voi johtaa siihen, että huolehtii liikaa muista eikä jaksa enää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Tai: “Sinä olet hankala ihminen.” -leima voi johtaa väärään kuvaan itsestä.
Positiivisten asioiden huomiotta jättäminen
Huomioit vain negatiiviset tapahtumat. Suodatat positiiviset asiat pois.
Itsensä syyttäminen
Ajattelet, että ikäviä ja kielteisiä asioita tapahtuu ja ne ovat aina kokonaan sinun syytäsi.
TEHTÄVÄ
Tarkastele seuraavaa kokemusta ja pohdi, millaisia haitallisia ajatusmalleja tunnistat? Voit myös pohtia lainauksen perusteella, mistä ne ovat peräisin ja millaisia vaikutuksia niillä voi olla henkilön toimintaan?
”En koe itseäni ”vahvaksi” yksilöksi, joten tuntuu, että minun pitäisi olla useissa asioissa parempi kuin mitä olen. Esimerkiksi urheilussa minun pitäisi pärjätä ja olla oma-aloitteisempi ja hoitaa asiat ponnekkaasti. Parisuuhtenkin hankkimisen kannalta tuntuu, että miehelle jää suurin osa tehtävistä.”
Voit kirjata ajatuksiasi ja kokemuksiasi haitallisista ajatuksista tehtävän alla olevaan kenttään ja lähettää ne meille. Voit myös kirjata ne itsellesi ylös ja keskustella niistä läheisesi kanssa.
Tunnistitko haitallisia ajatusmalleja?
Voit lähettää meille kokemuksiasi haitallisista ajatusmalleista. Emme valitettavasti pysty vastamaan kaikkiin viesteihin, mutta keräämme kokemuksia sisällön kehittämiseksi. Huomioithan, että voimme höydyntää lähettämiäsi tietoja tämän työkalun sisältöjen kehittämisen ohella, hankkeen mainonnassa, viestinnässä sekä rajatussa tutkimuskäytössä (mm. tutkimusartikkelit, opinnäytetyöt).
Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä osoitteeseen miehentila@nyyti.fi.