Siirtyä sisältöön

Työstä ajatteluasi

Oman olotilan kuuntelu, asioiden äärelle pysähtyminen ja uusien näkökulmien etsiminen on auttanut rajaamaan omia ongelmia sellaseen muotoon, et niitä on helpompi hallita.

Keinoja ajattelun työstämiseen

Erilaisten ajattelutapojen ja ajatusmallien tunnistaminen vaatii usein oman ajattelun äärelle pysähtymistä. Apuna oman ajattelun tutkimisessa voi käyttää erilaisia työkaluja ja menetelmiä. Seuraavaksi käymme läpi yksittäisiä keinoja omien ajatusten ja tunteiden työstämiseen.

Yksi esimerkki on ajatusten auki kirjoittaminen eli ns. terapeuttinen kirjoittaminen. Kirjoittaminen voi auttaa sinua jäsentämään omia ajatuksiasi ja tuomaan ne helpommin tutkittavaan muotoon. Kaikille kirjoittaminen ei kuitenkaan ole luontevaa, eikä se ole ainoa tapa työstää omaa ajattelua. Ohesta löydät myös muita keinoja oman ajattelun työstämiseen, joita kannattaa kokeilla. Vain siten löydät itsellesi parhaiten soveltuvat keinot ajatusten työstämiseen.

Muista, työtä ei tarvitse tehdä yksin! Voit hyvin kokeilla työkaluja ja keskustella niiden herättämistä ajatuksista yhdessä läheisen kanssa.

  • Valitse rauhallinen aika ja paikka, jossa saat keskittyä kirjoittamiseen ilman häiriötekijöitä
  • Sitoudu kirjoittamaan vähintään 15 minuuttia 3–5 peräkkäisenä päivänä
  • Kun aloitat, kirjoita pysähtymättä. Älä huolehdi oikeinkirjoituksesta yms.
  • Aihe voi olla joka kerralla sama tai voit vaihtaa aihetta vapaasti. Tärkeintä on, että kirjoitat siitä, mitä mieleen tulee ts. siitä, mikä sinulla on mielesi päällä.
  • Teksti on tarkoitettu vain sinulle. Älä anna sen, mitä muut kenties ajattelevat, vaikuttaa kirjoittamiseesi.
  • Kirjoita ja tutki rohkeasti. Kirjoita tunteistasi ja ajatuksistasi ilman ennakko-oletuksia siitä, miten pitäisi kirjoittaa.
  • Älä pelästy, jos tunnet olosi surulliseksi tai alakuloiseksi kirjoittamisen jälkeen. Tunne menee yleensä ohi. Jos kuitenkin huomaat, että jokin aihe saa sinut liiaksi pois tolaltasi, niin lopeta kirjoittaminen tai vaihda aihetta. Keskustele asiasta tarvittaessa läheisen tai ammattilaisen kanssa
  • Kirjoittamisprosessia ei ole tarkoitus jatkaa loputtomasti. Tavoitteena on pikemminkin tarkistaa kurssi, ei niinkään tehdä vatvomisesta elämäntapaa. Voit toki uusia prosessin aina kun siltä tuntuu tai tehdä sen säännöllisesti, esim. kerran vuodessa.
  • Tauon pitäminen ja sen jälkeen kirjoittamasi lukeminen voivat auttaa sinua näkemään ajattelussasi tapahtuneita muutoksia tai tutkimaan aikaisempaa ajatteluasi kauempaa.
 • Voit joskus juuttua kielteiseen ajatuskierteeseen. Se on eri asia kuin ajatusten pohtiminen tai työstäminen. Kyse on märehtimisestä, joka heikentää oloa eikä vie eteenpäin. Se kuormittaa ja saa olon tuntumaan surkealta.

  Opettele katkaisemaan häiritsevien ajatusten ketju. Eräs keino on sanoa mielessään tiukasti ”Nyt loppuu!” tai ”Lopeta” ja keskittyä sitten määrätietoisesti konkreettiseen asiaan, jota on tekemässä tai lähteä tekemään jotain mielekästä. Jos häiritsevät ajatukset tuntuvat valtaavan mielen, sano itsellesi: “Tästä ei ole mitään hyötyä. En pysty nyt tekemään tälle mitään Ajattelen nyt jotain muuta.”

  Halutessasi voit kirjoittaa ajatuksen voi myös kirjoittaa ja päättää palata siihen myöhemmin. Tämä voi auttaa ”siirtämään” ajatuksen pois mielestä myöhäisempää tarkastelua varten.

 • Joskus on hyvä antaa asioiden olla ja huolten liukua ohi ilman että edes yrittää vaikuttaa niihin. Kyse ei ole asioiden välttelystä tai ohittamisesta, vaan niiden työstämisen siirtämistä hetkeen, kun sinulla on työhön voimavaroja.

  Kun tiedät, että pystyt rauhoittumaan hetkeksi, saat lisää energiaa ja kykenet taas kohtaamaan arjen. Anna tauon aikana mielen levätä, rentoutua, hiljentyä, rauhoittua ja tyyntyä. Aikalisä toimii hyvin, kun tunnet itsesi kiireiseksi, aikataulusi on liian kireä tai tunteesi pursuavat yli. Tauolla voit käyttää hyväksesi myös erilaisia rentoutumistekniikoita. Katso esimerkkejä harjoituksista! (linkki avautuu uuteen välilehteen)

   

 • Joskus mielessä pyörii asioita, joita ei voi jättää sikseen. Taukoamaton ongelmien pohdiskelu ei useinkaan ratkaise niitä. Se vie kaiken energian ja huomiokyvyn niin, että kyky toimia muilla elämänalueilla heikkenee.

  Yksi tapa välttää ongelmien kasaantumista on pitää vitutus-vartti. Vartin aikana ei tehdä muuta kuin keskitytään mielessä pyörivään ongelmaan. Valitse rauhallinen paikka, jossa päätät viettää esim. 10-15 minuuttia. Anna itsellesi lupa murehtia oikein kunnolla ja anna ongelmien vapaasti tulvia mieleesi. Älä tee mitään muuta. Jos sinusta tuntuu, että pystyt keskittämään ajatuksesi ongelmaasi ja sen ratkaisemiseen, tee se.

  Päivän muina aikoina voit keskeyttää ahdistavat ajatukset sanomalla itsellesi: Näihin ajatuksiin palaan vasta vitutus-vartin aikana. Voit hyötyä siitä, että kirjoitat ajatukset ylös. Se voi auttaa sinua siirtämään ajatukset paperille ja käsittelemään niitä vitutus-vartin aikana.

   

 • Joskus vastaan tulee aikoja tai tilanteita, jotka tuntuvat vaikeilta. Usein auttaa, kun kuvittelee tulevaisuudessa aikaa, jolloin asiat ovat hyvin. Olet ehkä jossain elämäsi vaiheessa kohdannut vaikeuksia ja selviytynyt niistä. Kun keskittyy ajatuksissaan tulevaan, parempaan aikaan, voi saada voimia tämänhetkisestä vaikeasta tilanteesta selviämiseen.

   

Mikä sinua on auttanut työstämään ajatuksiasi?

Kerro meille kokemuksiasi siitä, millaiset asiat sinua ovat auttaneet käsittelemään vaikeita ajatuksia. Emme valitettavasti pysty vastamaan kaikkiin viesteihin, mutta keräämme kokemuksia sisällön kehittämiseksi. Jaamme käyttäjien myös käyttäjien kokemuksia tällä sivulla.

Huomioithan, että voimme höydyntää lähettämiäsi tietoja tämän työkalun sisältöjen kehittämisen ohella, hankkeen mainonnassa, viestinnässä sekä rajatussa tutkimuskäytössä (mm. tutkimusartikkelit, opinnäytetyöt).

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä osoitteeseen miehentila@nyyti.fi.

  Back to content