Siirtyä sisältöön

Eroon suorituspaineista

Ajatusten kanssa työskentely on mahdollista

Tuntuu, et iso osa elämästä on sellasta suorittamista ja mihin sitä sit liittyyki, nii siihen liittyy myös suorituspaineita. Oli kyse sit koulusta, työstä tai ihan kaikesta. Myös ihmissuhteissa huomaa sitä suorittamista. Et rakkauski on sellasta suoritussidonnaista. Et jos ei onnistu siinä, niin siinäki voi suoriutuu huonosti. Se on kaikki sellasta alitajusta. Onneks sen laajuden on jotenki tajunnu ja ruvennu ite puuttuu siihen.

Ajatusten kanssa työskentely

Esimerkin tavoin omien haitallisten ajatusten tunnistaminen tarjoaa mahdollisuuden niiden työstämiseen. Opettelemalla kyseenalaistamaan ajatusmallejasi ja löytämään toisenlaisia näkökulmia, voit vähentää haitallisten ajatusten valtaa elämässä. Kun olet oppinut tunnistamaan haitallisia ajatuksiasi, avautuu mahdollisuus niiden kanssa työskentelyyn. Opettelemalla kyseenalaistamaan ajatusmallejasi ja löytämään toisenlaisia näkökulmia, voit vähentää haitallisten ajatusten valtaa elämässä.

On hyvä tiedostaa, ettemme voi estää ajatusten virtaa: mieleemme tulvii erilaisia ajatuksia, halusimme tai emme. Tarkoituksena ei ole välttää kielteisiä tai poistaa niitä, vaan oppia tunnistamaan haitallisia ajatusmalleja ja lievittää niiden vaikutusta omassa elämässä.

Valmenna mieltäsi

Voimme itse auttaa itseämme työstämään haitallisia ajatuksia sekä muokata sitä, miten puhumme itsellemme. Omaa ajatteluamme tietoisesti työstämällä, voimme opettaa sitä vähitellen rohkaisevammaksi ja hyväksyvämmäksi. Omia uskomuksia kannattaa kyseenalaistaa ja asettaa niille vastaväitteitä. Seuraavat esimerkit tekevät näkyviksi ajatusten työstämisen tärkeyden.

 • En voi mitään sille, mitä minulta odotetaan. Olen mies ja siksi minun on pärjättävä.

  Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa kyseenalaistaa omaa ajatteluasi, joka voi auttaa sinua hallitsemaan itseesi kohdistuvia odotuksia. Onko sinun pakko pärjätä, koska olet mies? Mihin se perustuu? Kenelle olet vastuussa pärjäämisestäsi?

  On totta, että et voi voi kontrolloida sitä, mitä muut ajattelevat tai sinulta odottavat. Voit ainoastaan kontrolloida sitä, miten niihin itse suhtaudut ja mitä itse itseltäsi odotat.

 • Elämä on suorittamista. Jotain on vialla, jos elämä on liian helppoa, miellyttävältä tai hauskaa. 

  Toisinaan elämässä joutuu suorittamaan ja tekemään asioita, mitkä eivät ole niin miellyttäviä. Samaan aikaan elämä voi kuitenkin olla myös antoisaa ja miellyttävää. Ne eivät sulje toisiaan pois. Elämästä nauttiminen ei myöskään lisää katastrofin riskiä. Sinulla on myös lupa nauttia ja pitää hauskaa.

  Elämä ei ole koskaan mustavalkoista. Elämä helpottuu, mikäli pystyy hyväksymään sen eri sävyt ja sen, ettei elämä aina ole reilua.

 • Jos en yllä minuun kohdistuviin odotuksiin, epäonnistun ja minut hylätään. 

  Arvomme ihmisenä ei tulisi olla kytköksissä siihen, mihin pystymme, sillä toisinaan epäonnistumme ja toisinaan onnistumme. Joskus voimme vaikuttaa lopputulokseen ja joskus se on täysin oman vaikutuspiirimme ulkopuolella.

  Elämän ei tulisi olla epäonnistumista tai onnistumista, voittoja tai häviöitä. Sen tulisi olla matka, joka sisältää erilaisia vaiheita, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kokea. Epäonnistumisista voi oppia ja ne voivat johtaa lopulta parempiin tuloksiin. Toisaalta onnistuminen, voi olla pahinta, mitä meille voi tapahtua, mikäli se vie kohti jotain, mikä ei ole omien arvojemme mukaista.

  Tekemisessä on aina onnistumisen ja epäonnistumisen mahdollisuus. Usein sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa, välittävätkö ihmiset meistä.

Haluatko jakaa kokemuksen haastavasta ajatuksesta?

Voit lähettää tunnistamasi esimerkin haastavista ajatuksista ja siitä, miten olet onnistunut haastamaan sitä. Emme valitettavasti pysty vastamaan kaikkiin viesteihin, mutta keräämme tietoa sisällön kehittämiseksi. Huomioithan, että voimme höydyntää lähettämiäsi tietoja tämän työkalun sisältöjen kehittämisen ohella , hankkeen mainonnassa, viestinnässä sekä rajatussa tutkimuskäytössä (mm. tutkimusartikkelit, opinnäytetyöt).

Lisätietoa saat ottamalla yhteyttä osoitteeseen miehentila@nyyti.fi.

  Back to content