Tietoa, tukea ja rohkaisua mielenterveyden tueksi
Tämä verkkosivusto on toteutettu osana Nyyti ry:n MiehenTila-hanketta. Verkkosivuston tavoitteena on auttaa sen käyttäjiä tunnistamaan miesten mielenterveyteen vaikuttavia tekijöitä sekä rohkaista oman ajattelun, tunteiden ja toiminnan pohtimiseen. Miesten kokemusten toivotaan myös madaltavan jokaisen apua tarvitsevan avun hakemisen kynnystä ja vahvistavan ajatusta siitä, ettei yksin tarvitse pärjätä.
Kokemustietoa on haluttu hyödyntää ennen kaikkea vastaavassa tilanteessa olevien miesten tukemiseksi. Lisäksi miesten kokemuksia on haluttu tehdä näkyviksi, jotta tietoa voidaan hyödyntää osana miehille suunnattujen palvelujen suunnittelua. Verkkosivun sisältämien kokemusten toivotaan tarjoavan myös lisätietoa niin miesten läheisille kuin miehiä kohtaaville ammattilaisille.
Usein kysytyt kysymykset
-
MiehenTila on Nyyti ry:n kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on tukea lievistä mielenterveyden haasteista, ulkopuolisuuden tunteesta sekä sukupuolittuneista rooliodotuksista kärsiviä miesopiskelijoita. Lisätietoa hankkeen toiminnasta ja palveluista löydät hankkeen verkkosivuilta! (linkki avautuu uuteen välilehteen)
-
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys, joka on perustettu vuonna 1984. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee toimintaamme Veikkauksen tuotoilla. Lue lisää Nyytistä täältä! (linkki avautuu uuteen välilehteen)
-
Sisällöt perustuvat MiehenTila-hankkeen vertaisryhmien viimeisellä ryhmäkerralla toteutettuihin ryhmähaastatteluihin. Ryhmähaastattelujen lisäksi sisältöjä on täydennetty halukkaille toteutettujen yksilöhaastattelujen avulla. Verkkosivun sisältämät lainaukset ovat kaikki ryhmätallenteilta kerättyjä aitoja kokemuksia. Lauserakenteita ja yksittäisiä sanoja on kuitenkin muokattu osallistujien anonymiteetin suojelemiseksi.
-
Vertaisryhmät on suunnattu korkeakouluissa opiskeleville 18-29-vuotiaille nuorille miehille. Tietosuojasyistä emme voi kertoa yksityiskohtia ryhmiin osallistuneista.
-
Sivuston harjoitukset perustuvat Nyyti ry:n Opi elämäntaitoa -kurssin materiaaleihin. Materiaalin löydät kokonaisuudessaan täältä! (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Apua mielenterveyteen
Kun kaipaat tukea, apua on saatavilla. Tärkeintä on, ettet jää huolesi kanssa yksin. Avun hakeminen itselle voi tuntua vaikealta. Mielenterveyteen ja haastaviin elämäntilanteisiin on saatavissa monenlaista apua. Alta löydät erilaisiin tarpeisiin sopivia palveluita, kanavia ja tukimuotoja.
-
Ympärivuorokautinen päivystys (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Päivystysapu soita 116 117. Se on hyvinvointialueesi järjestämä neuvontapalvelu, joka neuvoo äkillisissä terveysongelmissa.
Soita Päivystysavun numeroon 116117 ennen päivystykseen hakeutumista. Päivystysavussa terveydenhuollon ammattilaiset kertovat, vaatiiko tilanteesi käynnin päivystyksessä. Mikäli tilanteeseesi riittää itsehoito, saat luotettavat itsehoito-ohjeet kätevästi, vaikka kotisohvalle.
Valtakunnallinen kriisipuhelin (MIELI Suomen Mielenterveys ry) (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Kriisipuhelin päivystää suomen kielellä numerossa 09 2525 0111Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ympäri vuorokauden. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Ulkomailta soitettaessa Kriisipuhelimen suomenkielisen linjan numero on +358 9 2525 0111.
Kriisikeskukset (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Kriisikeskuksesta saat tukea vaikeaan elämäntilanteeseesi – lähetteitä tai diagnooseja ei tarvita. Kriisivastaanotoilla neuvotaan tarvittaessa palveluiden hakemisessa. Halutessasi voit asioida nimettömänä. Kriisivastaanotolla voi asioida yksin, puolison tai perheen kanssa. Toimintamuotoja ovat mm:- kriisipuhelinpäivystys
- kriisikeskustelut kasvokkain ajanvarauksella
- vertaistukiryhmät
Nuorten kriisipiste (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Nuorten Kriisipiste palvelee 12–29 -vuotiaita nuoria ja heidän perheitään, riippumatta asuinpaikkakunnasta. -
Miessakit (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Miessakit ry huolehtii miesten henkisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Miessakit ry tarjoaa monimuotoista matalan kynnyksen vertaistoimintaa, sekä ammatillisia tuki- ja kriisipalveluja. Yhdistyksen kaikki toimijat ovat miehiä.
Poikien Puhelin (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Poikien Puhelin on kaikille alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja chat-palvelu. Poikien Puhelin auttaa, kun kaipaat kuuntelevaa korvaa tai juttuseuraa arjen pohdinnoissa ja tilanteissa. Palvelu tarjoaa sinulle tietoa ja tukea silloin kun haluat jutella luotettavan aikuisen kanssa ja tulla kohdatuksi sellaisena kuin olet. Puhelinpalvelu on avoinna ma-to klo 13-18 ja perjantaisin 13-16. Chat palvelee ma-to klo 15-18 ja pe klo 13-16.
Poikien Talo Helsinki (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Poikien Talo tarjoaa 10–28-vuotiaille pojille, miehille ja poikana olemista pohtiville nuorille heidän omat tarpeensa ja lähtökohtansa huomioivaa tukea ja toimintaa. Poikien Talon toiminnasta hyötyvät usein nuoret, jotka kaipaavat positiivista peilauspintaa omaan kasvuun, uusia ystäviä, tukea elämän haasteisiin sekä mielekästä tekemistä turvallisessa ympäristössä.
Poikien Talo Oulu (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Poikien Talo on turvallinen paikka, jonne jokainen 12–29 –vuotias poika ja mies on lämpimästi tervetullut. Meidän kodikkaissa tiloissamme voi tehdä ja puuhata monenlaisia asioita tai rentoutua mukavasti sohvalla vaikka telkkaria katsellen. Meillä voi pelata esimerkiksi lauta- tai konsolipelejä, laittaa yhdessä ruokaa tai vain jutella ja olla yhdessä.
-
Sekasin-chat (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12–29-vuotiaille. Sekasin-chatissa voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 9–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. Chatissä voit keskustella mistä tahansa mieltäsi painavista jutuista ja aiheista.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten chat (linkki johtaa ulos sivustolta ja avautuu uuteen ikkunaan)
MLL:n Lasten ja nuorten chatissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on tarkoitettu kaikille alle 25-vuotiaille. Lasten ja nuorten chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
Anna palautetta verkkosivusta!
Tästä voi lähtettää palautetta verkkosivusta! Otamme mielellämme vastaan niin risut, ruusut kuin kehitysehdotukset, jotka liittyvät sivuston sisältöihin. Mikäli toivot vastauksen palautteeseesi, jätäthän tähän myös yhteystietosi.