Siirtyä sisältöön

Kohti oman näköistä elämää

Opettele tuntemaan ittes. Kun sää tunnet ittes, pystyt paremmin löytää sellasia keinoja, jotka auttaa sua nollaamaan. Kannattaa myös pitää ääntä itestään.

Itsensä tunteminen edistää oman näköistä elämää

Itsetuntemus auttaa ymmärtämään ja käsittelemään tunteita sekä elämään omannäköistä elämää. Monesti saatamme ajatella omaavamme hyvän itsetuntemuksen, mutta käytännössä toimimmekin sen mukaan, mihin olemme tottuneet, mitä meiltä odotetaan tai mitä luulemme haluavamme. Vasta kun oikeasti pysähtyy itsensä äärelle ja antaa itsetutkiskelulle tilaa, voi alkaa ymmärtää omaan toimintaan vaikuttavia tekijöitä sekä tehdä itsensä näköisiä valintoja.

Jokaisella meistä on mielikuva ihanneminästä, jota kohti pyrimme. Sitä ei voi kuitenkaan saavuttaa, koska tavoitteemme, ihanteemme ja toiveemme muuttuvat. Näemme itsessämme hyviä ja huonoja ominaisuuksia, jotka voi hyväksyä ja joiden kanssa voi työskennellä. Hyvän itsetuntemuksen avulla voimme voittaa omat pelkomme, ymmärtää ja hyväksyä erilaisuutta itsessämme ja muissa.

Matka itseen on elämänmittainen prosessi. Pysyvien muutosten aikaansaaminen vaatii usein paljon työtä ja harjoittelua. Voit kuitenkin aloittaa prosessin tutustumalla itseesi tämän osion tehtävien avulla.

 • Itsetuntemuksen vahvistaminen lähtee liikkeelle pysähtymisestä. Itseensä voi alkaa tutustua pohtimalla esimerkiksi seuraavan kaltaisia kysymyksiä.

  • Millaiseksi koen itseni?
  • Millaisia ajatuksia minulla on itsestäni?
  • Missä olen hyvä ja missä koen onnistumisia?
  • Millaisissa tilanteissa koen epäonnistuneeni ja kuinka pitkään tunteeni jatkuu?
  • Miten suhtaudun epäonnistumisiin ja vastoinkäymisiin?

  Voit kirjoittaa vastauksia ylös ja keskustella niistä läheisen kanssa. Voit myös kysyä läheisen näkemystä sinusta ja verrata sitä omaasi. Se lisää ymmärrystäsi sinulle tiedostamattomista puolistasi.

Millaista elämää sinä haluat elää?

Hyvään itsetuntoon kuuluu, että arvostaa itseään ja tunnistaa omat oikeutensa. Se tarkoittaa itsensä kuuntelemista ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Tällainen rakentava itsekkyys tukee hyvinvointia ja hyvää arkea. Kysy itseltäsi “Millaista elämää haluan itse elää? Mitä minä pidän tärkeänä?”

Kokeile näitä

 • Harjoittele tervettä itsekkyyttä! Anna itsellesi lupa virheisiin ja mielenmuutoksiin.
 • Yritä hyväksyä oma rajallisuutesi ja itsesi sellaisena kuin olet. Pyri arvostamaan  itseäsi ja luopumaan liiallisista vaatimuksista. Pidä huolta omista voimanlähteistäsi ja mieti, mitä sinä tarvitset voidaksesi hyvin.
 • Sinulla on oikeus ilmaista mielipiteesi ja tunteesi! Sinun ei tarvitse elää muiden odotusten mukaan. Päätä itse, mistä kannat huolta ja mistä huolehdit. Sinulla on samat oikeudet kuin muillakin.
 • Sinulla on oikeus omaan aikaan ja itsestäsi huolehtimiseen. Lataa akkuja tekemällä jotain mukavaa, jotain mitä odotat ja haluat, mikä ilostuttaa ja innostaa.
Miesoletettu istuu harmailla portailla ja katsoo kameraa. Taustalla iso valkoinen kukkaruukku, jossa kasvi. Miesoletettu nojaa keltaiseen kuutioon. Päällään miesoletetulla on sininen ruudullinen kauluspaita, jonka alla purppuran värinen t-paita. Jalassa vaalen siniset farkut ja ruskeat nahkakengät. Miesoletettu istuu rennosti toinen jalka koukussa, kädet rennosti sylissä ja jalan päällä leväten.
Back to content